Rapport opfølgnings rejse til Gambia 02-11-2012 til 20-11-2012

02-11-12

Den 2. november 2012 tog jeg på vegne af Gambias Venner på opfølgnings rejse til Gambia, for at undersøge om hjælpen, afsendt takket være Danidas Renoverings- og Forsendelsesbevilling, var blevet fordelt og taget i brug.
Med på turen var min hustru Heidi, som er foreningens bestyrelsesmedlem og Jette Sørensen som er næstformand i bestyrelsen.
Vi blev i lufthavnen modtaget af søsterforeningens kassere Alieu Bah som sørgede for at vi kom hurtigt og sikkert frem til vores hus, hvor vi skulle have base de næste 18. dage.
Vi aftalte med søsterforeningens containeransvarlig, Ousman Dampha, at han skulle hente hos næste morgen, hvor vi så skulle rundt og besøge flere steder.

03-11-12

Den 3. november ringede jeg til Ousman Dampha og Amadou Bah søsterforeningens formand og aftalte med dem at holde bestyrelses møde som aftalt før jeg tog af sted fra Danmark.

04-11-12

Den 4. november, vi holdt et bestyrelses møde med søsterforeningens bestyrelses medlemmer for at orientere dem om vores mission i Gambia.
Til mødet var Gambias Venners bestyrelses medlemmer fra Danmark, næstformand/sponsoransvarlig Jette Sørensen og Heidi Pacchiarini web administrator og fra Søsterforeningen deltog formanden Amadou Bah, containeransvarlig og næstformand Ousman Dampha og kasserer Alieu Bah.
Det var et godt møde og vi fik snakket om bl.a. hvordan vi arbejder i Danmark og jeg fortalte dem hvordan vi vil have at de skal arbejde i Gambia for at gøre arbejdet lettere og bedre.
Jeg fortalt søster foreningens bestyrelses medlemmer at ved udlevering af udstyr eller ting fra depotet til slutmodtager skal man som containeransvarlig eller bestyrelses medlem sørge for at få kvittering for det udleverede udstyr og tage billeder, især når det er en stor portion eller dyrt udstyr.
Jeg fortalte dem også at containeransvarlig i Danmark ønsker at modtage takkebreve som bekræftelse på at udstyret er vel modtaget.
Jeg fortalt Ousman Dampha at det er vigtigt ved udleveringen af udstyr skal man altid udfylde udleverings blanket vedr. modtaget antal stk. af de forskellige udstyr/ ting.
Ved mødet, orienterede jeg søster foreningens bestyrelses medlemmer at MS stopper som ansvarlig for administrationen vedr. containerbevillinger og at der kommer en ny administrator fra 01-01-2013.

På mødet orienterede jeg dem også om hvad der blev sagt til MS års mødet i Svendborg den 27. - 28. oktober 2012 bl.a. reduktionen i budgettet for 2013. Jeg fortalt at med reduktionen på budgettet for 2013, må bevillingshaverne være indstillet på, at der bliver skåret kraftigt i antallet af tildelte containere til næste år.


Det eneste, der er at gøre er, at skære ned på budgettet fordi det kan være, at der kun kan leveres 3 container hele året.
Amadou Bah kom med et godt forslag vedr. udlevering af udstyr/ ting fra depotet i Kanifing til slutmodtager.
Han sagde at folk som får lov til at hente udstyr/ting fra depotet skal sende anmodning og når de kommer og henter deres udstyr/ting skal de vide hvad de får, så de kan skrive deres takkebrev og kommer med dem når de henter deres udstyr/ting. Amadou sagde at de bruger masser af tid på at få takkebreve fra folk som har modtaget udstyr fra depotet i Kanifing.

Efter mødet, aftalte jeg med Ousman Dampha at han skulle hente os dagen efter, hvor vi så skulle rundt og besøge flere steder.

05-11-12

Efter morgenmaden så kom Ousman Dampha som aftalt og hentede os tre og første stop på turen var foreningens depot i Kanifing.
Da vi kom på depotet blev vi vist rundt på og konstaterede at han har styr på modtagelsen af udstyr og den videre fordeling af udstyret og tilbagemeldingen fra modtagerne af udstyr.
Ousman Dampha orienterede os om modtagelsen af containere, fordelingen af udstyret og samarbejdet med modtagere af udstyret.
Søster foreningens formand Amadou Bah fortalte at gambianerne er utroligt glade og tilfredse med Gambias Venners støtte og indsats i forsøget på at sikre et godt liv for Gambias befolkning særlig på skoler, sundheds området og handicapområdet som er de store støttemodtagere.
Fra depotet, vi kørte så videre til Banjulnding UBS som gennem de sidste par år har modtaget både skolemøbler og mange andre ting fra foreningens containerforsendelser.

Vi blev vist rundt på skolen af skolens principal Mrs. Ruth Jawla og Vice principal Mr. Lamin Jawara og vi så at skolemøblerne og de andre ting skolen havde modtaget fra foreningen, var taget i brug.
Vi fik en rigtig god snak med dem. De var meget taknemmelige over Gambias Venners indsats for skolen og håbede at foreningen vil fortsat at hjælp skolen i fremtiden.
De var især meget taknemmelige over for det værktøj skolen fik fra foreningen Gambias Venner.
En af lærerne viste os en af klasse lokalet som trænger til renovering på gulvet. Læreren spurgte om hjælp til renovering af klasse lokalen som er meget trængt hvor der var kun grus på gulvet med mange huller.
Jeg lovede at give beskeden videre til bestyrelsen i Danmark.

Efter en god snak på skolen i Banjulnding, gik turen tilbage på depotet fordi der kom container fra Danmark som var pakket i Viborg container nr. AMFU 876.668-1 med mange skole møbler.
Jeg bad Ousman Dampha om at aftale med skolernes direktører om at komme og hente deres skole møbler lige så snart containeren var kommet på depotet i Kanifing, som aftalt med Per Hausmann så der er plads til mere udstyr i opbevaringscontainerne.

Det var meget spændende at være med til tømningen.
Ousman Dampha aftalte med Glory Baptist skole principal Mr. Pastor Carruthers H. Donkor og

Star Preparatory skole principal, så de kunne komme og henter skole møblerne med det samme fordi der kom flere containere og der var ikke plads til udstyret på depotet.
Mr. Pastor Carruthers H. Donkor kom med det samme for at hente skole møblerne og Star Prepatory head mistress Mrs. Calicor kom senere på dagen og hentede nogen af skolens møbler og lovede at komme og hente resten dagen efter.

På trods af lang arbejdes dag, fik vi alligevel løst opgaven, således at møblerne blev hentet og resten af udstyr bl.a. hospital udstyr blev sat ind i opbevaringscontainerne på depotet.
De var utroligt glade og vi blev takket mange gange og det var nogle meget rørte Principaler.

06-11-2012

Tirsdag den 6. november 2012 tidlig, kom Ousman Dampha og hentede os og vi kørte til Latrikunda Sabiji Skole, som tidligere har fået mange skolemøbler og andre skole materialer, men skolen har ikke fået hjælp fra foreningen de senest par år, på grund af dårlig ledelse men skolen har nu fået en ny head master.
Lærerne på skolen var meget glade for den hjælp som de har fået fra Gambias Venner og håbede at foreningen fremover ville hjælpe skolen, nu hvor der var kommet en ny ledelse af skolen.

Vi sluttede dagen med at køre tilbage på depotet med Ousman Dampha fordi han blev ringet op fra Gambia Shipping Agency Mr. Sherif Gaye som fortalte ham at to containere fra Danmark var på vej til depotet i Kanifing til tømning.
Det var containeren som var pakket i Hammel nr. GCNU 469.432-4 og containeren som var pakket i Næstved nr. CLHU 829.016-6.
Ousman Dampha ringede til Kalagi skoles Head master Mr. Bakary Darbo vedrørende afhentning af skole møblerne.
Mr. Bakary Darbo lovede at kommer på depotet i Kanifing dagen efter fordi der er lang kørsel fra Kanifing til Kalagi ca. 150 kilometer afstand.

På depotet var vi heldige at mødes med Dr. Ngum, tidligere chef på RVTH hospital i Banjul. Han fortalt at han er blevet pensionist. Der var mange andre som kom for at hente deres udstyr efter aftalte med Ousman Dampha.
Dr. Ngum fortalt at halvdelen af hospitalsudstyret på RVTH er modtaget fra foreningen Gambias Venner.

07-11-2012

Den 7. november var vi ude og besøge en brand station (fire service) som ligger i Banjul.
Da vi ankom til brand stationen, blev vi mødt af lederen direktør Roger R. Bakurin som var min klasse kammerat på Saint Augustine Senior Secondary School i Banjul. Han fortalte lidt historie om brand stationen.
Han sagde at Gambias Venner har bidraget enormt i brand stationens udvikling i det seneste år.
Vigtige ting som møbler og materialer, hospital udstyr, og ikke mindst båre m.m.

Mr. Roger tilføjede at hjælpen fra Gambias Venner skaber også mulighed at lære effektivitet med det udstyr stationen fik fra foreningen og takket være Danidas renoverings og forsendelsesbevilling.
Han viste os rundt på brandstationen og vi kunne se en dukke som blev brugt til undervisning af studenter på stationen. Han fortalte om unge piger som efterlod deres nyfødte børn ved stranden og som blev reddet af deres rednings team.
Han takkede Gambias Venner for den stor indsat for brand stationen i Gambia. Han fortalt at de har stort behov for hjælp med bl.a. båre og lig poser.

Vi fik lov til at tage billede af ham på hans kontor. Jeg takkede ham også for et godt samarbejde


8-11-2012

Vi starter på depotet i Kanifing.

Da vi kom på container pladsen, fik vi hilst på Kalagi skoles head master Mr. Bakary Darboe, som var kommet for at hente skole møbler til deres skole.

Mens de gik i gang med læsning, og midt i vores snak kom Momodou Camara deputy chief of military training center for at hente udstyr som var aftalt med Ousman Dampha. Han var meget glad for den hjælp militæret fik fra foreningen.

9-11-2012
Der skulle komme TV hold fra GRTS Gambia radio television service men det blev aflyst på grund af helligdag.
Ousman Dampha havde aftale med folk om at komme og hente udstyr fra depotet i Kanifing, så vi blev på depotet for at deltage i uddelingen. Dr. Jagne fra Afrimed og Dr. Tamsir Mbowe skulle komme for at hente hospital udstyr, bl.a. undersøgelsesbriks og scanner som de havde aftalt med søsterforeningens bestyrelsesmedlemmer.
Modtagne containere er fordelt efter anvisninger fra Per Hausmann i Danmark og efter distributionsliste som Ousman Dampha søsterforeningens containeransvarlig fik fra Per Hausmann.
Dr. Mbow og Dr. Jagne var utrolig glade for at hilse på os og de smilede og gav udtryk for deres taknemlighed over for foreningens store indsat på sundhedsområdet i Gambia.

De takkede foreningen meget for vores velvilje og håbede på at foreningen ville fortsætte med at hjælpe hospitaler og klinikker i Gambia.

10-11-2012.

Lørdag var der hvile dag og jeg havde lovet NIA general director at jeg gerne vil hilste på ham og hans familie som bor i Lamin.

Med på turen var Heidi Pacchiarini, Demba Sabally, John Bo Nielsen, Rune og Nima.

Han fortalte hvor travlt de har det og vi snakkede om mange andre ting. Vi benytte lejligheden til at tale med ham om et projekt, som et privat dansk firma gerne vil starte op i Gambia, hvor hoved personen er John Bo Nielsen. Det drejer sig om et projekt med jatropha planter i Gambia og da det var ham der var den helt rigtige at få en snak med.

12-11-2012

Mandag morgen, en dag hvor vi skulle en rigtig lang tur ud på landet.
Tidlig om morgenen, ringede jeg til Amadou Bah søsterforeningens formand og bad ham komme så vi kunne nå at komme til skolerne før kl. 14.00. Turen gik til Sintet, Bondali, Sibanor og Killy.

Med på turen var Amadou Bah, Heidi Pacchiarini, Jette Sørensen, Dello Bah og Sarjo Bah som var vores chauffør.

Vi havde tøjdyr, kladdehæfter med til skolerne som vi fik afleveret til børnene i skolen. De blev rigtig glade.
På skolen i Sintet fik vi en rigtig varm velkomst af skolens ny head master Mr. Amat Joof. Han ligner en som har styr på tingene. Han viste os rundt på skolen og vi kunne se nogen ”vores” møbler bl.a. skoleborde og stole i klasse lokalerne.

De nye og gamle skole møbler var blandet sammen i klasse lokalerne og jeg spurgte hvorfor de ikke havde gjort et klasselokale helt færdig først og videre til det næste. Han fortalt at fordi andre lærere bliver jaloux og sure hvis de ikke får nogle af de ny møbler.

Jeg kunne se der var 3 borde fra GV i et klasse lokale og 5 stole mens der var kun 2 bord og 3 stole fra GV på en klasse lokal. Jeg sagde til ham at Gambias Venner vil have at tingene er i orden, hvis vi skal hjælpe dem.

Han lovede at rette op på tingene så de får styr på hvor mange flere borde og stole skolen har brug for.
På skolen fik vi udleveret kladdehæfter til eleverne så hver fik 5 hæfter. Dejligt at se at vi gør en forskel og at modtagerne virkelig påskønner vores indsats. Den ny head master på Sintet skole bad om hjælp med flere skole møbler. Han sagde at de har brug for skole møbler til 160 elever.

Bagefter fik vi en god snak med Amat Joof, inden turen gik videre til Kalagi skole som lige har fået mange skolemøbler fra foreningen takket være Danidas Renoverings- og Forsendelsesbevilling.

Head masteren Bakary Darbo var desværre ikke til stede, han var rejst til Banjul, men vi fik en snak med hans assistent, som viste os møblerne som skolen havde fået fra GV.
Kalagi skole fik også 3000 kladdehæfter så hver elev fik 5 hæfter. Det var første gang Kalagi skole fik hjælp fra foreningen. De var rigtig glade for den store hjælp de har modtaget fra foreningen og de håbede at de fortsat vil få hjælp fra GV.
Efter en god snak med Bakary Darbo assistent på skolen, tog vi videre til Bondali skole. Bondali skole er en af de skoler foreningen sponsorerer.
Skolens head master Mr. Sulayman Jobe udtrykte hans dybtfølte påskønnelse af foreningens bidrag til skolen. Han sagde at hjælpen virkelig ændrer livet for den almindelige landmand i Bondali området der har modtaget disse værdifulde gaver.

Her fik de også kladdehæfter så hver skole elev fik 5 hæfter. Bondali skole head master og lærer bad om hjælp til renovering af et klasselokale som er ved at falde sammen.

Efter en god snak Mr. Sulayman Jobe på skolen i Bondali, gik turen til Sibanor Skole. Sibanor er en stor skole som er både Lower og Upper Basic skole. Sibanor er en over bygning skole til Killy LBS og de har også behov for hjælp fra Gambias Venner bl.a. skole møbler og materialer.

Sibanor skole fik også kladdehæfter til eleverne så hver fik 5 hæfter. Efter en lang god snak med head masteren på hans kontor, sluttede vi besøget på Killy skole. Sibanor skole principal bad om hjælp med 15 computer til skolen og jeg lovede at give beskeden videre når jeg kom hjem til Danmark.
Killy skole har gennem de sidste par år har modtaget både skolemøbler og mange andre ting fra foreningens containerforsendelser. Killy skole har fået en ny head mistress Margaret Bojang med en deputy head mistress Yandeh E Jallow. Vi blev godt modtaget af den ny head mistress. Skolens tidligere head mistress Sigga Saine er flyttet til Sefo skole.
Søster foreningens formand Amadou Bah sagde at han kendte den ny head mistress familie og de er en velanskrevet familie.
Vi blev vist rundt på skolen af Margaret Bojang og vi fik en rigtig god snak med Margaret Bojang som bl.a. viste os skolens have og klasse lokaler. I skolen fik de også mange kladdehæfter så hver skoleelev kunne få 5 hæfter.
Killy har brug for skole møbler da dem de fik for flere år siden er meget slidte.
Det var dejligt at se at det hele bare fungerede uden problemer, men det var hård omgang i den hede ca. 40 grader.

13-11-2012
I dag har jeg aftalt med Ousman Dampha at vi skulle på depotet for at uddele udstyr fra container pladsen i Kanifing.
Næste stop var Simma en erhvervsskole som ligger i Serrekunda og her mødte vi lederen Ousainou Jobarteh, som viste os rundt på skolen, vi så de allerede havde taget deres nyligt udleverede bordplader i brug, de var rigtig glade for dem. De bad om yderligere hjælp i form af computere m.m.
Ousman Dampha havde aftalt med skoler, hospitaler og klinikker, om at komme og afhente udstyr fra de tre containere som var lige kommet til Gambia fra Danmark.
På container pladsen, kom der mange for at hente udstyr og materialer som de havde aftalt med Ousman Dampha, bl.a. kørestole, sports tøj, hospital udstyr, skole møbler mm.

14-11-2012

I dag som aftalt besøgte vi Glory Baptist skole som lige har modtaget skole møbler til 200 elever som de er utroligt glade for.
Vi blev utroligt godt modtaget af principal Mr. Pastor Carruthers H. Donkor.
Det var en skole der var velforsynet med gode danske skolemøbler, som de var utroligt glade for og som både elever og lærere passede godt på.
I vores rund tur på skolen, kunne vi se møblerne som de har fået fra Viborg containeren.
Både lærere og elever gav udtryk for deres taknemmelighed for Gambias Venners store indsat for skolen bl.a. stor tak for de mange skolemøbler.
Glory baptist mangler ikke skole møbler i øjeblikket men vil gerne har hjælp med 10 computer til skolen.
Inden turen hjem, var der lige tid til at komme forbi depotet i Kanifing og vi fik uddelt kladdehæfter bøger til skole børn som aftalt med Ousman Dampha.

15-11-2012

Den 15. november 2012 havde jeg aftalt med Ousman at vi skulle besøge Star Preparatory skole som har modtaget skole møbler fra Gambias-Venner som lige var kommet til Gambia fra Viborg, Danmark.

På skolen blev vi godt modtaget af skolens direktør Mrs. Calicor. Hun viste med det sammen at vi kom fra foreningen Gambias Venner, fordi vi var på depotet da hun kom og kiggede på møblerne på depotet i Kanifing.

Vi blev vist rundt af direktøren Mrs. Calicor og så at møblerne de har modtaget fra foreningen var taget i brug og hun lovede at de ville passe på de modtagne møbler. De var meget glade for den hjælp som de har fået fra Gambias Venner.

16-11-2012
I dag startede vi dagen med at køre omkring depotet i Kanifing for at få lidt forskellige ting med til uddeling. Med på turen var Ousman Dampha, Heidi Pacchiarini.
Herefter besøgte vi Social Welfare, hvor vi fik hilst på Director Mrs. Fanta Bai Secka som takkede ligeledes for hjælpen fra foreningen og håbede at vi fortsat ville støtte Social Welfare, til stor gavn for de ældre og handicappede i Gambia.
De var rigtig glade for den store hjælp de har modtaget fra foreningen og de håbede at de fortsat fra tid til anden vil kunne modtage diverse reservedele, således at de fortsat kan reparere bl.a. kørestole. Fanta spurgte også om sponsorskab til forældreløse børn.
Jeg bad hende snakke med Ousman Dampha eller Amadou om det fordi Gambias Venner sponsorere kun børn som går på vores sponsor skoler.

18-11-2012
Søndag den 18. november efter morgenmaden kørte vi på containerpladsen for at være med til uddeling af hospital udstyr og skole møbler. Star Preparatory skole skulle hente de sidste møbler til skolen.
Til stede var bl.a. Dr. Ngum RVTH, Momodou Camara Army comander m.fl.
19-11-2012
Tid for indsamling og modtagelse af de sidste papirer, som skulle bringes med tilbage til Danmark.
20-11-2012
Hjemmerejse dag.

Turup den 24. november 2012


Hamadi Vincent Bah
Formand
Gambias Venner

© 2013 www.gambias-venner.dk