Nyheder

Film optagelse i Gambia november 2019

Jette og jeg havde søgt Cisu om penge til at lave endnu film. Denne skulle omhandle vores projekter og alle de ting, vi havde sendt derned, heriblandt hospitalsudstyr, skolemøbler, to havefræsere, en traktor og ikke mindst opbygningen af et IT center, hvor de store børn får undervisning i at bruge en computer.
Uddeling af myggenet er et projekt, der virkelig har hjulpet mod malaria, da der er stort set ikke malariatilfælde i landsbyen Sintet og oplandet længere. Med filmen vil vi gerne fortælle at det nytter at hjælpe.
Ugen før jeg skulle rejse kom der besked om, at vi havde fået godkendt en bevillig og dermed penge til at tage to fotografer/journalister med på vores rejse, så de kunne optage en ny film. Vi var henrykte, men også udfordret på tid, da vi skulle have både billetter og ophold bestilt, og det ikke var helt let.

Dagen efter vores ankomst, kørte jeg til adm. overlæge Amadeus Bah’s hospital, hvor jeg blev præsenteret for et forskerhold fra Amerika, der roste Amadou’s store arbejde med at få hospitalet op på et højere niveau.
Amadou og jeg kørte ind til Banjul for at købe myggenet, han havde i forvejen brugt tid på at finde de rigtige og var god til at forhandle dem på markedet. Det blev til 191 myggenet af den allerbedste kvalitet, stk. pris 49,21 kr. De fyldte fire store sække, så vi havde et luksus problem, med at transporterer dem.
Meget tidligt næste morgen gik turen til Sintet, hvor vi gjorde holdte ved Bondali skole for at betale børn. Jeppe og Lasse filmede det hele, særligt de skolemøbler vi tidligere har haft doneret.

Skolen havde et cykelværksted, og i Gambia er en cykel lige så meget værd som en bil, da børnene har langt fra skole og hjem igen. Det ville være et godt nyt projekt at samle cykler ind og sende derned.

Turen gik videre til landsbyen Sintet, hvor Jeppe og Lasse filmede kvinder, der viste hvordan de forarbejdede jorden med en hakke, før de fik havefræserne til deres køkkenhaver. Det var en stor forbedring, der gør, at de kan nu sælge mange flere grøntsager på markedet.
De filmede også hvordan man pløjede med æsler spændt foran en plov, før de fik traktoren. Traktoren har forbedret deres produktion af korn og afgrøder, men den bliver også brugt til at køre materialer på når de bygger huse.

Vi skulle sove i landsbyen og der var en hær af børn omkring os. Efter aftensmaden, dansede Jeppe og Lasse med børnene til disco musik. Jette havde sin søster Kirsten og hendes datter, Stine med. Stine lavede popcorn med børnene, hvilket var et stort hit.

Jeg fulgtes med Annette, der lavede sanglege med børnene. Det var en stor oplevelse at se så meget glæde i et så fattigt et samfund.
Næste morgen filmede Lasse og Jeppe IT centret, hvor de store børn får undervisning i brug af computere. Der er blevet uddannet over hundrede børn, der har bestået eksamen i avanceret brug af computer, siden det åbnede i 2016
Der blev også filmet i et privat hjem, hvor moderen i huset fortalte hvor stor en forskel det har gjort, at de havde fået et myggenet. Der er nu, ifølge hende, ingen malaria tilfælde i landsbyen mere.

Dette besøg gav et godt indtryk af hvor fattigt de levede.
Sarjo, som var en bror til den familie vi sov hos, hjalp mig næste dag med at dele myggenet ud, hvilket foregik under det store mangotræ i landsbyen. Her var der ligeledes to søde lærere fra skolen, der sad og skrev alle op der fik myggenet.
De kvinder som ikke fik et myggenet sidste år, fik udleveret som de første i år. Der blev delt 140 net ud i alt. Det var en meget stor glæde at der var nok til alle, både i landsbyen og i oplandet.
Dr_Mbow_Scanner
Vi besøgte også et lille Health Center lidt uden for landsbyen. Her var det en mandlig jordemoder, der bestyrede stedet og tog sig af alle opgaver. Der var 10 senge, som var blevet doneret af Gambias Venner. Folk henvendte sig til centeret, når de havde brug for hjælp. Ved sygdom kom de til observation i et døgn for infektioner, malaria og andre sygdomme. De blev så efter et døgn vurderet og sendt videre til et større hospital, eller blev udskrevet.

Der var i den grad mangel på alt i Health Centret, vi kunne desværre kun tilbyde at donere 10 myggenet og nogle gummihandsker.
På fødeafdelingen stod et fødeleje som Gambias Venner også havde doneret for nogle år siden, det var rustet, men fungerede stadig godt.
Den mandlige jordemoder tog imod ved alle former for fødsler, også de komplicerede, underkropstillinger, tvillinger, osv. Ja, han havde endda taget imod trillinger, som alle har det godt i dag. Kvinderne blev normalt observeret et døgn efter fødslen. Der var dog en kvinde med svangerskabs forgiftning, der havde været der i fire døgn.
Der var et meget opmuntrende tiltag. Klinikken har siden 2018 behandlet nyfødte hver 3. måned med forebyggende malaria medicin, som de får indtil de bliver 5 år. Det rykker virkelig ned på dødelighedsstatistikken.

Tilbage i byen Serrekunda besøgte filmholdet dr. Mbowens klinik, hvor en af vores to donerede ultralyds scannere stod. Han fortalte at det gjorde en kæmpe forskel at kunne stille diagnoser på gravide og derved redde liv, nogle gange både ved mor og barn. Også at kunne gribe ind under en kompliceret fødsel og lave et kejsersnit.
Vi donerede 12 myggenet til at beskytte de kvinder og børn, der netop var født.

Filmholdet besøgte også Serrekunda General hospital, da de havde modtaget både fødelejre og operationslejre fra Gambias Venner. Vi blev mødt af den samme skrappe vagt som sidste år. Men da han genkendte Lasse tøede han fuldstændig op. Vi blev vist op til chefens stedfortræder, som ikke bare kunne lade os filme uden at have kontrolleret om vi havde givet noget til hospitalet.

Så vi skulle komme igen næste dag, hvor vi valgte at donere 10 myggenet til de gravide patienters senge efter at have set forholdene.
Der blev filmet lidt med afdelingssygeplejersken på operationsgangen og der hvor de steriliserer, vi havde håbet på at se operationslejrene i brug, men det vi ikke lov til.
Jeppe (filmmand), Jette og jeg besøgte Sukuta hospital, der har en afdeling hvor de scanner gravide. Der er en fødeafdeling, og så er der ligeledes en afdeling med andre former for indlæggelser, malaria, infektions sygdomme, mm.

Først fik vi lov til at filme en fødsel, men så måtte vi ikke alligevel. Jette og jeg fik dog lov til at være med til en fødsel.
Rummet var lille bitte med masonit vægge, en enkel lille pære i loftet, kvinden, der var i fødsel medbragte et stykke stof, som hun lå på, og et stykke stof til barnet. Kvinden fik ingen hjælp, hun sagde ikke en lyd, undtagen da hun skulle have et klip i mellemkødet med en saks, der ikke kunne klippe. Da barnets hoved var ude, flåede man resten af barnet ud, med hjælp af en anden kvinde, der trykkede hårdt på toppen af maven. I Danmark venter man på næste ve og føder så resten af barnet. Det er virkelig barske betingelser for kvinderne i Gambia. Bagefter fik hun lov at hvile, i en seng, sammen med en anden nybagt mor.


Af  Inga Bendorff, kontaktperson

Optagelse af malaria projektet i Gambia.Efter Jette og jeg, på vegne af Gambias Venner, havde søgt CISUs oplysningspulje og fået bevilliget penge til rejsen, drog journalist Lasse Ilskov og jeg til Gambia. Formålet med rejsen var, at optage lokalsamfundet og dets fortællinger ifm. malaria, for at lave en film, der fortæller ”Den gode historie” om, at det nytter at hjælpe. Vi ville bl.a. dokumentere, at det redder liv når børnene sover under myggenet.  Heidi Pacchiarini fra Gambias Venner havde år tilbage startet et mygge projekt, hvor der blev delt myggenet ud i landsbyen Sintet og malariatilfældene efterfølgende faldt så meget, at der kun er få tilfælde af malaria i dag, netop fordi børnene sover under myggenet.

Videoen om Malaria kan ses her
 
Lidt info om malaria: Hvis ikke man får behandlet malaria i den akutte fase, er man i overhængende fare for at dø. Hvis man overlever et ubehandlet malariaangreb, har man parasitten i sig resten af livet og vil få malariaudbrud en gang imellem, der befinder man sig så igen i en livstruende situation, hvis ikke man får behandling. Derfor er det livsvigtigt for børn og gravide, at vi samler penge ind til myggenet i Danmark.

Velankommet til Gambia, mødtes vi med formanden for Gambias Venner Vincent Bah og sponsoransvarlig Jette Sørensen, der var kommet et par dage før os. Allerede dagen efter mødtes vi med vores samarbejdspartner Amadou Bah i Syd og han havde arrangeret et besøg på Serekunda General hospital næste dag, hvor vi kunne filme nogle malariatilfælde. Da vi ankom til hospitalet, var der vagter overalt og vi blev ikke lige lukket ind med det samme. Vi havde dog telefonnummeret til lederen af hospitalet og efter vi ringede til ham, åbnede alle døre sig for os. Der blev lavet et interview med denne hospitalsleder og vi blev vidst rundt på hospitalet. Ved laboratoriet så vi en lang kø til blodprøvetagning for de personer, der skulle testes for malaria. Vi filmede derefter i laboratoriet, hvordan de udførte testen.
Bagefter gik vi over på akutmodtagelsen, hvor der igen var en meget lang kø og en vagt ved døren, så patienterne ikke bare kunne gå ind. Da vi kom inden for virkede det hele som et stort kaos og afdelingen var mere end overbelagt. Vi mødte den flinkeste læge og han forklarede, at akutmodtagelsen ikke kunne klare de alvorligste tilfælde, men kun de lettere. De patienter vi så, ville dog have ligget på intensiv i Danmark. Der var tre akutte malariatilfælde, som alle var børn. Den ene skulle nok klare den, de to andre var i koma, hvor den ene af dem havde organsvigt. Lægen havde forsøgt at få denne 10-årigedreng flyttet til det store hospital i Banjul, da han havde brug for dialyse, men hospitalet havde ikke plads til ham. Med de udsigter, ville han maksimalt kunne overleve et par dage. Lægen forklarede, at Global Fund havde givet hospitalerne myggenet, som de kunne dele gratis ud til lokalsamfundet, men dette samarbejde stoppede i maj 2018. Der havde desværre været tilfælde, hvor der kom repræsentanter fra de små landsbyer og fik myggenet, hvor byen aldrig så myggenettene. Desværre er det sådan, at hvor der er stor fattigdom, er der også korruption, ikke nødvendigvis fordi folk er onde, blot meget fattige.

Dagen efter var vi med Formanden i Syd, Amadou Bah som selv er Læge, på Banjul marked og købe imprægnerede myggenet. Han var en stor hjælp og havde gode forbindelser. Det er ham folk i Gambia kommer til og beder om hjælp, hvorefter foreningen så finder ud af, om de kan hjælpe. Han fortalte, hvor stor betydning det havde for de, der fik hjælp. De var meget taknemlige. Foreningen køber altid myggenettene i Gambia, da det er billigere, og derefter deles de ud til gravide og børn. Vi tog ud til landsbyen Sintet for at dele myggenet ud og vi blev modtaget med sang og musik. Vi blev budt på morgenmad, kartofler, kogt æg, løg og peber, det hele var most sammen og det smagte pragtfuldt. Derefter blev vi placeret under træerne i skyggen, der blev holdt taler af skoleinspektøren, der takkede os for at hjælpe og børnene opførte et drama stykke, så var der igen sang og dans. Vi delte derefter myggenet udi landsbyen Sintet og de der fik, blev registreret. Da der desværre ikke var nok til alle. Alle var meget glade og taknemmelige og takkede flere gange. Det var blevet aften og vi blev budt på aftensmad, lavet i en kæmpe gryde over et bål, det smagte helt fantastisk. Vi var også sultne, det havde været en lang dag i 37 graders varme.

En af de følgende dage, besøgte vi lokal klinikken Sukuta, de havde alle former for sygdomme og fødsler. Alt virkede rodet og et stor kaos. Vi talte med to drenge der var ret medtaget af malaria, de havde dog fået behandling og var i bedring. Vi gik også igennem fødeafdelingen, der var netop født fire børn, forholdene var dårlige, men disse kvinder fik dog hjælp til fødslen. Mødrene måtte bagefter fødslen dele en seng to og to. De gambiske kvinder er virkelige seje kvinder. Det har været en stor oplevelse at være med til at lave en dokumentarfilm om malaria i Gambia. Så vi kan fortælle herhjemme, at det nytter at hjælpe. Filmen er færdig redigeret til februar 2019 og vil bl.a. blive vist her.  

Inga Bendorff, kontaktperson

Foreningernes dag i Esbjerg 1.september 2018

 

 

 

 

 

Pan-african festival 16. juni 2018

Inga, Jette, Heidi og Vincent deltog.  Vi havde en dejlig dag til trods for regnen og vi fik snakket med en masse dejlige mennesker og fik udbredt vores budskab.  Der var også masser af god afrikansk musik.

 


Containerorsendelse
2. oktober 2018
S blev endnu en 40 fods container pakket på Nødhjlpsdepotet i Nstved og sendt afsted til Gambia med 2 operationslejer,  hospitalssenge, diverse hospitalsudstyr, handicap hjlpemidler, skolembler og meget andet som kan understtte udviklingen.


Per Hausmann er død
29. feb 2016
Det er med sorg, vi m meddele at en af vores helt store profiler gennem mange år, er dd, han blev 61 r.
Ls artiklen i stifttidende Århus
Fest for skoleelever November 2015


Fest for skolebrnene i Sintet , Bondali,  Killy og Sibanor
Vi har valgt at afholde en festlig dag med sponsorbørnene, der blev serveret god mad, og der var underholdning med musik, som alle nød meget og der var masser af dans og glade unger. Derefter lavede de store elever teater og afholdt en diskussion, hvor de konkurrerede om at komme med de bedste argumenter. Vi havde en dejlig dag sammen med børn, lærere og forældre. 

24/10-2015
DMRU  årlig generalforsamling
26/4-2015
Cisu årsmøde i Nyborg


Heidi og Vincent deltog i arrangementet, hvor rsmde og fejringen af 20 års jubilum blev fejret. 

FrivilligMarked i Nstved
John og Bente Mller deltog fredag d. 26. september 2014 i FrivilligMarkedet i Næstved, som havde mange besøgende, og blev bænet med tale af Næstveds borgmester Carsten Rasmussen.
De fik uddelt nogle blade og fik talt med flere interesserede,  vi ved jo ikke om det giver "bonus",
men de havde da en god dag - og fik hørt Peter Mygind holde et godt foredrag om de frivilliges arbejde.
Bente var så heldig, at få et "kram" af ham.


Bente Møller ved boden.


Peter Mygind holder tale om frivilliges arbejde.

Bente fr kram af Peter MygindStøttekoncert d. 21. september 2014


Basiru Suso

Helle Gssler Christensen
 
Mads Mathias

Silkeborg Mandskor
 Vi havde en uforglemmelig dag i Silkeborg, med fantastiske kunstnere som alle proformede til støtte for skolebrn i Gambia.
Koncerten var sammensat i et ekslusivt mix af forskellige stilarter fra klassisk, soul, jazz og gambiansk folkemusik.
Det var en sand forklelse for regangene og søjlen.
Efter koncerten havde vores dejlige trofaste frivillige sørget for kaffe og lidt spiseligt.
Foreningernes dag i Esbjerg  d. 6. sept. 2014
Vi havde en rigtig dejlig dag  , til foreningernes dag, i Esbjerg. Vejret var med os og vi fik en god Gambia-snak med masser af søde mennesker, og der blev også solgt kunsthndværk fra Gambia. Overskuddet fra vores handler går til indkøb af myggenet til vores Malariaprojekt.

4. marts 2014

Støttekoncert

-Til fordel for børns skolegang i Gambia.

544084_410965382258943_1063445867_n

.

Det blev en rigtig dejlig aften med skøn musik og mange skønne publikummer som kom og søtttede op om en god sag.
Efter koncerten var der kaffe og kage , og der var mulighed for at gøre en god handel i Gambia-boden, og det var der mange som benyttede sig af.
Overskuddet fra koncerten vil blive brugt på børns uddannelse i Gambia, og overskuddet fra Gambia-boden går til malariaprojektet.

Læs mere om den vel overståede koncert i Esbjerg


Se billederne fra koncerten


Foreningernes dag i Esbjerg

7/9-2013  havde vi stand til foreningernes dag i Esbjerg. Det blev en dejlig dag med høj solskin og mange dejlige mennesker som kom for at hørte om vores forening og vores projekter, og for at kbe nogle af vores kunsthndværk fra Gambia.

Vi solgte træfigurer, smykker og sm tasker  for 1300 kr. som alle går ubeskret til vores Malaria-bekæmpelses-projekt.

Foreningernes dag i Esbjerg 2013 Foreningernes dag Esbjerg 2013-1


 

Støttekoncert til fordel for børns skolegang i Gambia - en kæmpe succes og alt udsolgt

Helle Gssler og Dominique Morales, som forrige år blev udnævnt som Ambassadører for Gambias Venner, holdt igen i år støttekoncert til fordel for gambianske børns skolegang d. 3.marts 2013 i Alderslyst Kirke i Silkeborg.

Vidunderlig sang og musik i verdensklasse, bedre bliver det ikke. Foreningen Gambias Venner takker de optrdende Dominique Moralez, Helle Gssler, Julie Holmgaard Schade samt Silkeborg Mandskor, som alle optrdte pro bono, samt Ruthy Sgaard som var primus motor til arrangementet. Overskuddet forventes at blive ca 35-36.000 kr som går ubeskret til uddannelses-støtte for børn og unge i Gambia . Stort tak til alle som støttede op om arrangementet..


Den 2. november 2012 tog Formanden Vincient Hamadi Bah p vegne af Gambias Venner på opfølgnings rejse til Gambia, for at undersøge om hjælpen, afsendt takket vøre Danidas Renoverings- og Forsendelsesbevilling, var blevet fordelt og taget i brug.

Rejserapporten kan du lse her.

Udstyr fra Sydvestjysk sygehus i Esbjerg

Så har vi fet 2 ultralyds scannere fra Sydvestjysk sygehus, det er vi utrolige taknemlige for, da det er en uhørt luksus at kunne blive scannet i Gambia.
Vi fik også mange andre gode ting med.
Vi har ligeledes hentet en trailer fuld,-pluds alt det der kunne proppes i bilen,-af sengetøj, håndklder og uniformerog børnetøj på vaskeriet. Vi må komme igen gå hente lige så meget, er det ikke dejligt med sådan nogle dejlige medmennesker.

 

Den 13-07-2012.
Vi har igen været heldige at få (tigget) noget fantastisk godt hospital udstyr, blandt andet 3 oprations lejre og 2 undersøgelses brikse på hjul, toiletforhjer, krykker, kontorstole, alm. stole, bleer og en masse instrumenter til operationer. Fra private har vi modtaget en masse legetøj, sengetøj, babyseng og meget andet godt. Det vil virkelig gøre en kæmpe forskel for de mennesker der har brug for det.

Bestyrelsesmedlemmer.
Erling Nielsen
Jette Srensen
Inga Bendorff


Inspektionsrejse til Gambia i november 2011

Fra tirsdag den 1. november var formanden Vincent Hamadi Bah p 2 ugers inspektion i Gambia for at undersøge om hjølpen fra vores forening Gambias Venner, var blevet fordelt og taget i brug. Rejserapporten kan du løse HER.


Beretning - Gambiatur februar 2012:
Læse Bente og John Mller's spændende oplevelse i forbindelse deres rejse til Gambia i februar 2012 hvor de mødt Konservatoriets pigekor fra Esbjerg HER.

Pigekoret fra Esbjerg

Kordragter fra Herlufholm koret i NæstvedVed en koncert "Come Fly with Me" i Hinnerup Kulturhus Søndag d. 25 september havde Gambias Venner, arrangeret en flot stand. "Giv et barn skolegang for kun 50 kr i måneden, Støt Gambias børn ???""


- Pressemeddelelse: Helle og Dominique Moralez udnævnt Goodwill Ambassadører for Gambias Venner

- Flot og vellykket støttekoncert

Silkeborg Mandskor med Helle og Dominique Moralez. Foto: Hans Jørgen Christensennn


Medlemsnyt

  • Medlemsnyt nr 54, juni 2020       Klik på billede for at læse bladet

       

       

       

       

       

       

Diverse info, besøgsrapporter osv.

Diverse artikler om Gambias-venner i lokale aviser og TV

  www.gambias-venner.dk